Mikä on Single Sign-On (SSO)?

Mikä on Single Sign-On (SSO)?

SSO auttaa vahvistamaan pääsynhallintaa, yksinkertaistamaan prosesseja ja parantamaan käytettävyyttä työpäivän aikana sekä säästää organisaatioltasi aikaa ja rahaa. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Mikä on kertakirjautuminen?

Useimmissa yrityksissä käytetään monia eri sovelluksia ja järjestelmiä työpäivän aikana. Tämä johtaa monimutkaisempaan käyttäjähallintaan ja korkeampiin turvallisuusvaatimuksiin.

Kertakirjautuminen (Single Sign-On, SSO) mahdollistaa käyttäjien kirjautumisen yhdelle tilille ja välittömän pääsyn erilaisiin järjestelmiin, verkkosivustoihin ja sovelluksiin. Tämä tarkoittaa, että sinun ei enää tarvitse muistaa pitkää listaa käyttäjätunnuksia ja salasanoja eri palveluihin – tarvitset vain yhden käyttäjätunnus-salasanayhdistelmän.

SSO:n avulla käyttäjät voivat helposti ja turvallisesti liikkua eri alustojen välillä ilman toistuvan sisäänkirjautumisen vaivaa. Tämä ominaisuus ei ainoastaan säästä arvokasta aikaa, vaan myös parantaa yleistä käyttökokemusta koko työpäivän ajan.

What is SSO?

Kertakirjautumisen hyödyt

Kertakirjautuminen voi tehdä merkittävän eron työntekijöiden ja muiden yrityksesi järjestelmien käyttäjien päivittäisiin rutiineihin, samalla parantaen turvallisuutta. Tässä syitä:

 Vältä useiden käyttäjätunnusten ja salasanojen muistamisen vaiva
Kertakirjautumisen käyttöönotto sujuvoittaa kirjautumisprosessia poistaen käyttäjiltä tarpeen hallita useita käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Tämä ei ainoastaan vähennä epäonnistuneiden kirjautumisyritysten ja salasanan nollausten määrää, vaan myös säästää aikaa ja minimoi sekä työntekijöiden että IT-osaston turhautumista.

 Parempi käyttökokemus
Jos yrityksesi käyttäjät työskentelevät päivän aikana useiden eri sovellusten parissa, kertakirjautumisen käyttöönotto osoittautuu nopeasti aikaa säästäväksi investoinniksi, joka tekee työpäivästa yksinkertaisemman ja käyttökokemuksesta sujuvamman.

 Tehostettu suoja tietojen kalastelua ja identiteettivarkauksia vastaan
Keskittämällä pääsynhallinnan kertakirjautuminen vahvistaa turvatoimia mahdollista tietojen kalastelua ja identiteettivarkauksia vastaan. Tietojenkalasteluhyökkäykset ovat merkittävä kyberturvallisuusuhka, jossa haitalliset toimijat pyrkivät huijaamaan käyttäjiä paljastamaan arkaluonteisia tietoja. Kertakirjautuminen minimoi tätä riskiä vähentämällä tunnistetietojen syöttämisen tarvetta, mikä vähentää tietojen vaarantumisen todennäköisyyttä.

 Turvallinen pääsy käyttäjille
Kertakirjautuminen tarjoaa reaaliaikaisen näkyvyyden käyttäjistä eri sovelluksissa sekä heidän sijaintiinsa. Tämä mahdollistaa organisaatiollesi nopean reagoinnin epäilyttävään käyttäytymiseen ja vähentää luvattoman järjestelmään pääsyn mahdollisuuksia.

Kertakirjautumisen riskit

Kertakirjautumisen monista hyödyistä huolimatta on tärkeää olla tietoinen myös riskeistä, joita syntyy, jos kirjautumista ei hallita tai toteuteta asianmukaisesti.

Koska yksi salasana tarjoaa pääsyn useisiin järjestelmiin, kertakirjautumistunnusten vaarantuminen voi mahdollisesti antaa hyökkääjälle pääsyn kaikkiin käyttäjän liitettyihin sovelluksiin ja tietoihin.

Siksi on ratkaisevan tärkeää, että sinä ja yrityksesi olette tietoisia tästä haasteesta ja otatte käyttöön lisäturvatoimenpiteitä yrityksen tietojen suojaamiseksi. 

CW_kuvitus

SSO:ta täydentävät turvallisuustoimenpiteet

Voit vahvistaa yrityksesti turvallisuutta yhdistämällä SSO monivaiheiseen tunnistautumiseen (MFA).

MFA parantaa turvallisuutta vaatimalla käyttäjää vahvistamaan henkilöllisyytensä useiden tekijöiden avulla ennen pääsyn myöntämistä. Tämä voi olla yhdistelmä jotakin, mitä käyttäjä tietää (esim. salasana), jotakin, jonka käyttäjä omistaa (esim. laite koodin vastaanottamiseen), tai jotakin, joka on käyttäjälle ainutlaatuista (esim. biometria, kuten sormenjälki tai kasvojentunnistus).

MFA:n lisäksi tehokas turvallisuustoimenpide on hallita, milloin ja missä käyttäjät voivat käyttää järjestelmiä. Toteuttamalla maantieteellisiä ja aikaan perustuvia käyttörajoituksia yrityksesi voi tehokkaasti estää luvattoman pääsyn epätavallisista paikoista tai epätavallisiin aikoihin.

Lisäksi suosittelemme tarkastamaan pääsynhallinta- ja todennusprosessit säännöllisesti. Tämä varmistaa, että yrityksesi turvallisuustoimenpiteet ovat aina ajan tasalla ja tehokkaita.

Onko SSO sama kuin salasananhallintaohjelma?

SSO ja salasananhallintaohjelmat auttavat molemmat pääsemään käsiksi useisiin järjestelmiin ja sovelluksiin, mutta ne toimivat eri tavoin. Salasananhallintaohjelma auttaa tallentamaan salasanasi, kun taas SSO yksinkertaistaa prosessia antamalla sinun käyttää samaa tiliä useissa eri sovelluksissa. Tämä vähentää tarvetta säilyttää lukuisia salasanoja.

Identity and Access Management (IAM) ja SSO

SSO:lla on keskeinen rooli identiteetin- ja pääsynhallinnassa (IAM) eli käyttäjien identiteettien ja pääsyoikeuksien hallinnnoinnissa. SSO integroituu IAM-viitekehykseen käyttäjien tunnistautumisen ja sopivien pääsynvalvontatasojen määrittämisen kautta. Tämä yksinkertaistaa ja turvaa kirjautumisprosesseja sekä tehostaa käyttöoikeuksien hallintaa eri järjestelmissä ja sovelluksissa.

Suosittelemme, että yhdistät SSO:n aktiviteettilokeihin, käyttöoikeuksien hallintatyökaluihin ja käyttäjien toimintaa seurantaan. Nämä keinot tarjoavat näkyvyyden siihen, ketkä käyttäjät pääsevät mihin resursseihin ja milloin, parantaen turvallisuutta ja hallinnan tehokkuutta. SSO ja IAM luovat yhdessä turvallisen ja joustavan käyttöoikeusjärjestelmän.

3 asiaa, jotka ottaa huomioon SSO-ratkaisun valinnassa

Jotta SSO-ratkaisun käyttöönotto sujuu, ota huomioon seuraavat asiat hankintaa suunnitellessasi: 

  1. Integraatio olemassa oleviin järjestelmiin: SSO-ratkaisun tulisi integroitua saumattomasti yrityksen nykyiseen IT-infrastruktuuriin. On tärkeää varmistaa, että SSO on yhteensopiva eri käyttöjärjestelmien, tietokantojen ja sovellusalustojen kanssa.
  2. Skaalautuvuus: SSO-ratkaisun tulee kasvaa yrityksen mukana, uusien käyttäjien ja sovellusten myötä. Tämä vaatii tehokkaita palvelinresursseja ja kykyä käsitellä suuri määrä tunnistautumispyyntöjä ilman suorituskyvyn heikkenemistä.
  3. Käyttäjäkokemus: Huonosti toteutettu SSO voi johtaa käyttäjien turhautumiseen ja hämmennykseen, erityisesti jos kirjautumisongelmia ilmenee usein tai järjestelmä on hankalasti navigoitava. Keskeistä on keskittyä käyttäjäystävälliseen käyttöliittymään ja tarpeelliseen käyttäjien koulutukseen.
CW_illustrasjon