Varo näitä sudenkuoppia IAM-ratkaisun käyttöönotossa

Varo näitä sudenkuoppia IAM-ratkaisun käyttöönotossa

Hyvä IAM-ratkaisu tekee organisaation toiminnasta helpompaa ja turvallisempaa. Prosessissa on kuitenkin muutamia tärkeitä seikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Tässä yleisimmät sudenkuopat, joita sinun tulisi välttää!

Uuden Identity and Access Management (IAM) -ratkaisun käyttöönotto vaatii muutoksia useilla tasoilla, sekä teknisesti että organisatorisesti. Vaikka hyödyt ovat suuret, saattaa matkalla olla myös sudenkuoppia, jotka voivat johtaa tarpeettomaan ajanhukkaan, kustannuksiin, vastarintaan ja epävarmuuteen.
CW_illustrasjon_teamwork-1

Aloita oikeasta päästä

Monet yritykset alkavat suunnitella IAM-järjestelmän hankkimista kartoittamatta tarpeitaan ja mahdollisia teknisiä ratkaisuja etukäteen. Näin ne saattavat saavuttaa joitakin helppoja voittoja, kunnes käy ilmi, että järjestelmä ei todellakaan vastaa todellisiin tarpeisiin.

On tärkeää varmistaa, että hankit teknologiaratkaisut, jotka on räätälöity juuri sinun yrityksesi tarpeiden mukaan. Näin vältät tilanteen, jossa yrität sovittaa tarpeitasi teknologian rajoihin.

→ Ota kaikki irti IAM-ratkaisuista tarvekartoituksen avulla

Vältä putkinäköä

IAM-ratkaisun tulee tehdä koko yrityksen toiminnasta helpompaa, mutta on helppo keskittyä liian kapeasti omiin tai yhden osaston tarpeisiin ja vaatimuksiin. Saattaa esimerkiksi käydä niin, että yhden prosessin osan optimointi tietyllä tasolla aiheuttaa paljon ylimääräistä manuaalista työtä toisella tasolla.

On tärkeää pystyä näkemään kokonaiskuva ja optimoimaan ratkaisu koko organisaation tasolla niin, että tehokkuuden parantaminen joissakin yrityksen osissa ei tapahdu muiden osien kustannuksella.

 Koko≠ monimutkaisuus

Ole realistinen arvioitessasi projektin laajuutta. Pienempi organisaatio ei välttämättä ole yhtään vähemmän monimutkainen. Hyvä esimerkki ovat kunnat: palveluiden ja prosessien kirjo on lähes yhtä laaja riippumatta siitä, onko kunta pieni vai hyvin suuri. Kaikissa on terveyspalveluita, sosiaalipalveluita, päiväkoteja ja kouluja, teknisiä palveluita, hallintotehtäviä, ja niin edelleen.

Organisaatiossasi saattaa olla piilevää monimutkaisuutta riippumatta sen koosta. Kartoittakaa palvelujen koko laajuus ja prosessien monimutkaisuus ennen projektisuunnitelman laatimista.

CW_illustrasjon_puzzle_

 

Ole avoin uusille lähestymistavoille

Työtehtävien, prosessien ja työnkulkujen järjestäminen yrityksessä on todennäköisesti kehittynyt vähitellen ajan myötä. Useimmiten asioita rakennetaan ja laajennetaan pikkuhiljaa uusien toimintojen, sovellusten, tehtävien ja tarpeiden myötä – ja lopputuloksena saattaa olla jonkinlainen tilkkutäkki. Tämä ei välttämättä ole optimaalinen rakenne, jonka mukaan IAM-järjestelmä kannattaa suunnitella.

IAM-projektia kannattaa pitää mahdollisuutena optimoida koko prosessien rakenne ja organisointi – ei vain sokeasti sovittaa IT-järjestelmää nykyiseen tilanteeseen.

Älä rajoita toimittajia liikaa

Kun organisaatio on valmis hankkimaan IAM-järjestelmän ja käyttänyt aikaa tarpeidensa ja vaatimustensa selvittämiseen, on helppoa muodostaa selkeä käsitys siitä, millaista ratkaisua halutaan. Haittapuolena on kuitenkin se, ettei silloin hyödynnetä toimittajien tarjoamia mahdollisuuksia, joista ei ehkä ollut tietoa.

Jotta välttäisit teknologiatoimittajan lukitsemisen tiettyyn – eikä välttämättä optimaaliseen – tapaan ratkaista tarpeita, ei kannata olla liian yksityiskohtainen vaatimusmäärittelyssä. Pidä mieluummin tarvekuvaukset korkeammalla tasolla saadaksesi parhaat ratkaisut.

Jokaisella yrityksellä on omat identiteettitarpeensa


Laajalla kokemuksella IAM-hankkeista tiedämme, mitä onnistuminen vaatii.

Ota yhteyttä – autamme  

Dagfinn | Åse Helene | Marlene