Apotek 1 varmisti oikean IAM-ratkaisun valinnan tarvekartoituksella

Apotek 1 varmisti oikean IAM-ratkaisun valinnan tarvekartoituksella

Apteekkien uuden toimialajärjestelmän käyttöönoton yhteydessä asetettiin tiukemmat vaatimukset potilasturvallisuudelle ja tietosuojalle. Apotek 1 tarvitsi IAM-ratkaisun ja palkkasi Cloudworksin toteuttamaan tarveanalyysin. Nyt heillä on ratkaisuvaihtoehto, joka täyttää turvallisuusvaatimukset sekä varmistaa hyvän käyttäjä- ja asiakaskokemuksen.

Norjan suurin apteekkiketju

Apotek 1 on Norjan suurin apteekkiketju, jolla on 3500 työntekijää yli 400 apteekissa. Yritys on maan suurin kunnallisen terveydenhuollon lääkkeiden ja palveluiden toimittaja, mukaan lukien lääkekatsaukset.

Apotek1

Tarve sähköiselle reseptien toimittamiselle

Viranomaisten sähköisen reseptin käyttöönotto teki välttämättömäksi apteekkijärjestelmien kattavan uudistamisen, jotta sähköisten reseptien toimittaminen olisi mahdollista. Tiukemmat vaatimukset luotiin potilasturvallisuuden ja tietosuojan takaamiseksi sekä sen varmistamiseksi, että vain valtuutetulla henkilöstöllä on pääsy reseptitietoihin.

Apotek 1:llä oli tarve modernisoida ja vahvistaa teknistä ratkaisuaan ja he palkkasivat Cloudworksin toteuttamaan tarvekartoituksen. Apotek 1:lle on ollut tärkeää, että ratkaisu täyttää turvallisuusvaatimukset vaarantamatta työntekijöiden käyttäjäystävällisyyttä tai asiakaskokemusta.

Korkeat turvallisuusvaatimukset kirjautumiselle

Uusien myymälätietojärjestelmien käyttöönoton yhteydessä asetettiin vaatimus käyttää kirjautumiseen korkeinta turvallisuustasoa, tasoa 4. Yrityksen aikaisempi ratkaisu perustui paikalliseen IT-infrastruktuuriin ja hajautettuun toimintaan jokaisessa yksittäisessä apteekissa.

Kartoitusprojektin pohjana oli hypoteesi, että hankinta yksinkertaistuisi keskittämällä käyttäjähallinta ja standardoimalla roolit. Tämä johtaisi skaalautuvuuteen, parempaan pääsyn ja käyttöoikeuksien hallintaan sekä ohjaukseen liittyvien tehtävien yksinkertaistamiseen.

Ratkaisujen testaaminen simuloinnilla ja roolipeleillä

Mutta miten todentaminen voi olla tehokasta ja käyttäjäystävällistä samalla kun turvallisuusvaatimukset täyttyvät? Sopivan todentamisratkaisun löytämiseksi käytettiin lean startup -menetelmää*, jolla pystyttiin nopeasti selvittämään, onko ehdotettu vaihtoehto elinkelpoinen.

Tätä varten valittiin yksi apteekki erilaisten kirjautumis- ja uloskirjautumisvaihtoehtojen testaamiseen käytännössä simuloinnin ja roolipelien avulla. Erilaisia tunniastautumisratkaisuja, kuten sormenjälki, sovellus, kortti ja turva-avain, testattiin ja arvioitiin tiettyjen kriteerien perusteella.

Yksi kriteereistä oli kirjautumisaika ja se, että työntekijällä olisi kertakirjautumisen kautta tunne työskentelystä yhdessä sovelluksessa kolmen sijaan. BankID:n kaltaisen sovelluksen käyttö olisi ollut aikaa vievä kirjautumisprosessi. Sormenjälkilukija olisi puolestaan ollut nopea, mutta se jouduttiin hylkäämään käyttövarmuuden ja hygienian vuoksi.

Harkittu hankintaprosessi

Suorittamalla tarvekartoitus ennen hankinta- tai toteutusprosessia vähennetään riskiä hankkia ratkaisu, joka ei vastaa yrityksen todellisia tarpeita. Loppuraportissa on selkeät suositukset ja se antaa tarvittavan näkemyksen, jotta projektin monimutkaisuutta ei aliarvioida tai aloiteta suunnittelemaan hanketta, joka ylittää yrityksen tavoitetason.

Tarvekartoituksen ja konseptiselvityksen jälkeen Apotek 1:llä on lista hyvin testattuja ja perusteellisesti työstettyjä vaihtoehtoja. Loppuraportti antaa yritykselle kaikki edellytykset hyvän ratkaisun hankkimiseksi.

*Lean Startup on menetelmä, jonka tavoitteena on vähentää tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen kuluvaa aikaa testaamallla varhaisessa vaiheessa ja tekemällä jatkuvia mukautuksia oppimalla asiakaskohtaamisista.