Suojaa organisaatiosi käyttäjätietoihin kohdistuvilta hyökkäyksiltä

Suojaa organisaatiosi käyttäjätietoihin kohdistuvilta hyökkäyksiltä

Merkittävä ja koko ajan kasvava määrä tietoturvahyökkäyksistä on perustuu käyttäjätietojen väärinkäyttöön ja kohdistuu organisaatiosi käyttäjiin, kuten työntekijöihin, asiakkaisiin ja kumppaneihin. Tämä artikkeli käsittelee yleisimpiä hyökkäyksiä ja tarvittavia toimenpiteitä organisaatiosi suojaamiseksi.

Kyberrikolliset kohdistavat yhä useammin hyökkäyksensä ihmisten käyttäytymiseen murtautuakseen järjestelmiin. Sen sijaan, että he luottaisivat pelkästään teknisiin haavoittuvuuksiin, he hyödyntävät varastettuja tunnuksia ja käyttöoikeuksia, tai käyttävät sosiaalisen manipuloinnin taktiikoita kuten tietojen kalastelua. Toisin kuin perinteiset hyökkäykset, jotka keskittyvät infrastruktuuriin, nämä uhat on suunniteltu manipuloimaan teknologian sijaan ihmisiä.

Cloudworks kuvitus

The human factor in cybersecurity

Verizonin vuoden 2023 Data Breach Investigations -raportin mukaan kolme neljäsosaa tietomurroista voidaan jäljittää inhimilliseen virheeseen, huolimattomuuteen tai manipulointiin. Tämä ongelma ei rajoitu mihinkään tiettyyn käyttäjäryhmään. Se on laajalle levinnyt ongelma, koska kaikki, jotka ovat yhteydessä organisaatiosi resursseihin – työntekijät, asiakkaat ja kumppanit – voivat olla kyberhyökkäysten kohteena.

Yksi suurimmista haasteista on inhimillisen tekijän turvaaminen, sillä ihmiset priorisoivat luonnostaan mukavuutta turvallisuuden kustannuksella. Valitettavasti tämä johtaa usein käyttäytymiseen, joka asettaa organisaation alttiiksi riskeille.

Otetaan esimerkiksi salasanojen hallinta:

  • Kuinka monta kertaa olet käyttänyt samoja salasanoja useissa eri tileissä?
  • Ovatko salasanasi usein yksinkertaisia tai perustuvat kaavoihin, kuten Winter2024?

Vaikkakin yleisiä, nämä tavat lisäävät organisaatioiden haavoittuvuutta. Hyökkääjät tietävät, että ihmiset ovat usein turvallisuusketjun heikoin lenkki, ja käyttävät tätä tietoa hyväkseen.

Viisi yleistä käyttäjätietoihin kohdistuvaa hyökkäystä

Nämä ovat yleisimpiä käyttäjätietoihin kohdistuvia hyökkäyksiä, joissa käytetään hyväksi inhimillisiä heikkouksia.

1. Salasanojen levittäminen
Tässä hyökkäyksessä kyberrikolliset käyttävät yleisiä salasanoja yrittääkseen päästä käsiksi useisiin organisaation tileihin. Salasanojen levittäminen on eräänlainen brute-force-hyökkäys, joka toimii vähitellen ja huomaamattomasti välttääkseen havaitsemisen, lisäten onnistumisen todennäköisyyttä laukaisematta hälytyksiä.

Miksi se toimii: Monet käyttäjät valitsevat yksinkertaisia salasanoja tai eivät vaihda oletussalasanoja, jolloin tilit jäävät haavoittuviksi.

2. Tunnusten täyttö
Tunnusten täyttö muistuttaa salasanojen levittämistä, mutta käyttää aiemmista tietomurroista varastettuja käyttäjätunnus-salasanapareja. Hyökkääjät kokeilevat näitä uusissa palveluissa hyödyntäen sitä, että monet ihmiset käyttävät samoja salasanoja eri alustoilla.

Miksi se toimii: Koska monet käyttäjät käyttävät samoja tunnuksia uudelleen, toisten palvelujen tietomurtoja voidaan käyttää hyväksi murtauduttaessa tileille.

3. Tietojen kalastelu
Tietojen kalastelu on yleinen sosiaalisen manipuloinnin taktiikka, jossa käyttäjät huijataan luovuttamaan arkaluonteisia tietoja, kuten kirjautumistietoja tai taloudellisia tietoja. Nämä yritykset tehdään sähköpostin, tekstiviestin tai puheluiden välityksellä ja ne muistuttavat usein laillisia viestejä. Kohdennettuja versioita ovat keihäskalastelu, joka kohdistuu tiettyihin henkilöihin, ja valaanpyynti, joka kohdistuu korkean profiilin johtajiin.

Miksi se toimii: Tietojenkalastelussa hyödynnetään tunteita, kuten pelkoa, kiireen tuntua tai luottamusta, jolloin käyttäjät saadaan todennäköisemmin klikkaamaan haitallisia linkkejä tai paljastamaan arkaluonteisia tietoja.

4. MFA-väsytyshyökkäys
Monivaiheinen tunnistautuminen (MFA) on hyvä puolustus, mutta sekään ei ole täydellinen. Hyökkääjät hyödyntävät MFA-väsymystä lähettämällä käyttäjille toistuvia push-ilmoituksia, kunnes he hyväksyvät kirjautumisen turhautumisesta tai hämmennyksestä.

Miksi se toimii: Tyypillisessä MFA-pyynnössä käyttäjät saattavat hyväksyä kirjautumisen, jota he eivät aloittaneet, vain lopettaakseen jatkuvat ilmoitukset.

5. Istunnon kaappaus
Istunnon kaappaus tapahtuu, kun hyökkääjä varastaa käyttäjän istuntotunnisteen, mikä mahdollistaa esiintymisen kyseisen käyttäjänä ilman tarvetta kirjautua uudelleen. Tämä voi tapahtua esimerkiksi verkkosivuston haitallisen koodin (cross-site scripting) kautta, kun koodi varastaa käyttäjän istuntotunnisteen, tai kun asennetaan haittaohjelma, joka kaappaa istuntotunnisteen tai suorittaa toimintoja, joita käyttäjä ei ole valtuuttanut. Kun hyökkäjä ottaa istunnon haltuunsa, hän voi navigoida järjestelmässä ja hakea korkeamman tason käyttöoikeuksia.

Miksi se toimii: Kun istunto on aktiivinen, hyökkääjät voivat ohittaa lisätarkistukset ja jatkaa hyökkäystään, vaikka MFA olisikin käytössä.

Käyttäjiin kohdistuvien hyökkäysten kustannukset ja motiivit

Useimmissa käyttöoikeuksiin kohdistuvissa hyökkäyksissa, kuten muissakin kyberhyökkäyksissä, on taustalla taloudellinen motiivi. Itse asiassa 95 % tietomurroista tavoittelee rahallista hyötyä lunnaiden tai luottokorttivarkauksien muodossa, tai identiteettien myynnistä pimeässä verkossa. Jotkin hyökkäykset keskittyvät vakoiluun, kun taas toiset ovat yksinkertaisesti tyytymättömien työntekijöiden tai asiakkaiden käynnistämiä häirintätoimia.

Nämä hyökkäykset tulevat organisaatioille kalliiksi. IBM:n vuoden 2023 raportin mukaan keskimääräisen tietomurron kustannukset olivat 5,5 miljoonaa dollaria, ja käyttäjiin kohdistuvat tietomurrot maksoivat yrityksille 4,62 miljoonaa dollaria (varastetut tunnukset) ja 4,75 miljoonaa dollaria (tietojen kalastelu). Taloudellisten menetysten lisäksi organisaatiot kohtaavat häiriöitä, sakkoja ja mainehaittaa, mikä voi heikentää asiakkaiden luottamusta.Cloudworks kuvitus

 

Kuinka voit suojata organisaatiosi

Käyttäjätietoihin kohdistuvien hyökkäysten torjuminen vaatii teknistä hallintaa ja käyttäjien koulutusta. Molemmat ovat välttämättömiä riskien vähentämiseksi ja hyökkäysten pysäyttämiseksi ennen kuin ne aiheuttavat vahinkoa.

Tärkeimmät tekniset puolustuskeinot:

 Single Sign-On (SSO): Keskittää todennuksen ja pakottaa vahvat salasanakäytännöt, vähentäen käyttäjien hallittavien salasanojen määrää.

Tietojen kalastelua kestävä MFA: Mene perinteistä MFA-ratkaisua pidemmälle ja ota käyttöön tietojenkalastelua kestäviä vaihtoehtoja, jotka käyttävät vahvoja kryptografisia suojauksia. Tämä tekee hyökkääjille vaikeaksi kaapata istuntoja, vaikka heillä olisi käyttäjän tunnukset.

Uhkatiedustelu: Hyödynnä tekoälyä ja koneoppimista havaitaksesi reaaliaikaista epäilyttävää toimintaa, kuten epätavallisia kirjautumispaikkoja tai -käyttäytymistä.

Automaattinen vaste: Käytä työnkulkuja, jotka automaattisesti lukitsevat tilejä, nollaavat salasanoja tai hälyttävät tietoturvatiimejä, kun uhkia havaitaan.

 

Käyttäjien koulutus:

Pelkkä teknologia ei voi estää inhimillisiä virheitä; on myös välttämätöntä kouluttaa käyttäjät tunnistamaan ja välttämään uhkia on välttämätöntä. Tässä joitakin keskeisiä strategioita:

Salasanahygienia: Edistä pitkien, ainutlaatuisten salasanalauseiden käyttöä, joita vaihdetaan vain tarvittaessa.

Salasanaton tunnistautuminen: Poista salasanat kokonaan ja ota salasanoihin liittyvien riskien poistamiseksi käyttöön muita menetelmiä, kuten biometriikka tai laitteistotunnisteet.

Tietojenkalasteluhyökkäysten tunnistaminen: Opeta työntekijöille, miten tunnistaa tietojen kalastelu kaikissa viestintäkanavissa, ja varmista, että he tietävät, miten siitä raportoidaan.Cloudworks kuvitus

 


Pysy askeleen edellä hyökkääjistä

Kyberturvallisuudessa ei ole kyse vain ennaltaehkäisystä; se koskee myös havaitsemista ja reagointia. Käyttämällä kirjautumisyrityksiin perustuvia signaaleja yritykset voivat havaita uhkia ja käsitellä niitä varhaisessa vaiheessa, ennen kuin niistä tulee isoja ongelmia.

Keskeinen tapa tehdä tämä on dynaaminen todentaminen, joka mukauttaa turvallisuusvaatimuksia reaaliajassa riskitason perusteella. Esimerkiksi, jos käyttäjä yrittää kirjautua sisään uudesta paikasta tai laitteesta, heidän täytyy käydä läpi lisävaiheita henkilöllisyytensä todistamiseksi.

Käyttäjien toiminnan seuranta kirjautumisen jälkeen on myös tärkeää. Tämä tarkoittaa työkaluja, jotka mahdollistavat tiedon keräämisen eri lähteistä hyökkäysten havautsemiseksi ja pysäyttämiseksi varhain, jopa ennen kirjautumisvaihetta. Automatisoimalla uhkiin reagoinnin organisaatiot voivat nopeasti vastata epätavalliseen toimintaan esimerkiksi sulkemalla istunnon tai lukitsemalla tilin. Nopea reagointi auttaa vähentämään mahdollisia vahinkoja tehokkaasti ja vaikuttavasti.

Haluatko suojata organisaatiotasi identiteettipohjaisilta hyökkäyksiltä?

Katso koko webinaarimme ja opi lisää kyberrikollisten taktiikoista – sekä siitä, miten puolustautua niitä vastaan Okta-ratkaisun avulla

Webinaari on englanniksi. Rekisteröidy tästä saadaksesi välittömän pääsyn →

Protect your organization from identity-based attacks_705x600